6102 Sayılı TTK’nun 367.Maddesi Hükmü Gereğince İç Yönerge
Limited ve Anonim Şirketlerde Sınırlı Yetkiye İlişkin İç Yönerge Uygulaması
(6102 Sayılı TTK’nun 367-371- 629.Maddeleri)
Bilindiği üzere, şirketlerin münferiden veya müştereken her hususta temsil edilmelerine ilişkin yetkilendirmeler Anonim Şirketlerde Yönetim Kurulu Kararı, Limited Şirketlerde ise Genel Kurul Kararı ile yapılabilmektedir.
Ancak temsile ilişkin konular veya para yönünden herhangi bir sınırlama öngörülüyor ise, bu tarz sınırlama ile görevlendirilecek yetkililer, yani kanunda tanımlandığı şekli ile “temsile yetkili olmayan yönetim kurulu üyelerini veya şirkete hizmet akdi ile bağlı olanları, sınırlı yetkiye sahip ticari vekil veya diğer tacir yardımcıları” mutlaka TTK’nun 367.Maddesinde bahsi geçen ve yetki sınırının belirlenmiş olduğu bir iç yönergenin noter onaylı suretinin tescil ve ilan edilmesini takiben atanabilecektir. (Anonim Şirket İç Yönerge Örneği için lütfen tıklayın.)
Sınırlı Yetki Tescilinde İzlenecek Yol;
1-) Yönetim kurulunun yetki devrine ilişkin bir iç yönerge düzenleyebilmesi, bu konuda esas sözleşmede bir hüküm bulunması şartına bağlıdır. Esas sözleşmede bu konuya dair herhangi bir maddenin bulunmaması halinde, öncelikle ilgili esas sözleşme maddesi tadil edilerek tescil ve ilan ettirilmelidir.
2-) Anonim Şirketlerde Yönetim Kurulu, Limited Şirketlerde ise Genel Kurul Kararı ile tarih ve sayısı olan, noter onaylı, sınırlı yetki çerçevesini belirleyen bir iç yönerge (karar ekinde) kabul edilerek tescil ve ilan ettirilmelidir.
3-) İç yönergede yer alması gereken hususlar;
- İç yönergenin amacı,
- İmza grupları ve yetki çerçevesi,
- Kimin kime bağlı olduğu
*** İç yönergede, tanımlanan yetkilere atanan kişilerin isimleri kesinlikle yer almamalı.
4-) İç yönergede tanımlanan yetkilere atanacak kişiler, Ad-Soyad ve T.C.Kimlik Numaraları belirtilerek, iç yönergenin tarih ve sayısına atıfta bulunmak suretiyle alınacak Anonim Şirketler de Yönetim Kurulu, Limited Şirketler de ise Genel Kurul Kararı ile belirlenmelidir. ( İç Yönerge sonrasında alınacak temsil ve ilzam kararı örneği için lütfen tıklayınız. )
Henüz yorum yapılmamış.